Начало Здраве Здравословно хранене 7 причини динята да е супер храна

7 причини динята да е супер храна

Динята, наред с пъпеша, е плод, който неизменно напомня на лятото. Нищо не освежава и хидратира така добре в летните жеги, както добре узряла и сладка диня, но освен високото съдържание на вода, тя се отличава и с други качества, които я правят достойна да бъде наречена „супер храна„.

Смята се, че динята произхожда от западна Африка, където се е срещала като диво растение. Хората от долината на р.Нил са я култивирали още през второто хилядолетие преди Христа. Семена от диня са открити дори в гробницата на фараон Тутанкамон. През 7 в. дините са внесени и култивирани и в Индия, а през 10 в. те достигат Китай (който и до днес е най-големият производител на дини в света). Нищо чудно, че този плод е бил запазен и селектиран през вековете. И днес той е любим на хора от всички възрасти и допринася за здравето и красотата им.

Ето няколко причини да продължите да хапвате този чуден плод и да се наслаждавате на свежестта му:

1. Динята съдържа само 30 кал. на 100гр., а това количество ви осигурява около 15% от дневния прием на витамините Ц и А. Както е известно, витамин Ц има силно антиоксидантно действие, а витамин А допринася за сияйния вид на кожата и здравето на очите.

2. Динята е съставена от 91.5% вода, което означава, че ако редовно хапвате диня, няма да имате проблеми с дехидратацията в летните жеги.

3. Сокът от диня намалява и дори предотваратява мускулните болки при тренирова, тъй като съдържа веществото цитрулин, което подобрява функцията на кръвоносните съдове и регулира кръвното налягане. В резултат на това след усилена тренировка е по-малко вероятно да изпитвате силни болки в мускулите, ако преди това сте хапвали диня.

4. Както всички червени плодове и зеленчуци, динята съдържа големи количества от веществото ликупен, което е сред едни от най-силните антиоксиданти. То спомага за предотвратяването на развитието на остеопороза и за задържането и усвояването на калция в организма. Това от своя страна води до по-здрави кости и стави.

Watermelon5. Благодарение на антиоксидантните вещества, динята се счита за един от плодовете, които спомагат за борбата с рака и засилват имунната система.

6. Счита се, също така, че динята има действие, подобно на виаграта, но за да постигнете този ефект, трябва да изядете невъобразимо големи количества от вкусния плод.

7. Динята неутрализира киселините, образувани в тялото вследствие на консумацията на месо и печива, с което възвръща естествения баланс в тялото и повишава имунната ви система.

 

 

7 причини динята да е супер храна: Динята, наред с пъпеша, е плод, който неизменно напомня на лятото. Нищо не освежава и…

Posted by Цветен Дом on 3 август 2015 г.