Начало Здраве Интересно 3 заблуди за полезните козметични продукти

3 заблуди за полезните козметични продукти

6 846

Замисляли ли сте се дали полезните продукти са наистина полезни? Оказва се, че съществуват такива, които не само, че не помагат, но и вредят на организма.

Пастата за зъби: Забелязвали ли сте цветните лентички на гърба на пастите за зъби, точно върху релефната част в края на тубичката? Вероятно всеки ги е забелязвал, но малко хора знаят какво означават. Цветът на лентичката всъщност показва какъв е съставът на пастата и дали той е от естествени или химически вещества. 3 заблуди за полезните козметични продукти

зелено – естествени продукти (следва да е най-малко вредна за здравето)

синьо – естествени продукти и лекарствени съставки

червено – естествени и химически вещества

черно – химически вещества

Антибактериалните сапуни: Антибактериалните течни и твърди сапуни са смятани от години насам за основен начин за предпазване от бактериите и микробите, на които сме изложени всеки ден. Според изследвания от последните години обаче активната съставка в тези продукти (триклозан), не само че не унищожава микробите повече от нормален сапун и вода, но и вреди на организма. Честата употреба на антибактериални сапуни може да направи някои бактерии резистентни към препаратите за тяхното унищожаване, което може да се окаже ключово при лечение от различни болести.

Слънцезащитните продукти с висок фактор: Свикнали сме да гледаме на тях като на число, което расте правопропорционално на защитата, която предлагат. Тоест следва продукт с фактор 30 SPF да е два пъти по-добър от този с фактор 15 SPF. За съжаление това не е така. Крем против слънце с 15 SPF предпазва от 94% от UVB  лъчите, а фактор 30 SPF  предпазва от 97 %. Слънцезащитен продукт с фактор 45 SPF блокира 98%. Всички фактори след този не предоставят по-голяма защита от вредните лъчи, а никой не предосатвя 100% защита.