Начало Дом Направи си сам 10 трика в чистенето и поддържането на домакинството

10 трика в чистенето и поддържането на домакинството

1 1595

  1.  Купете си микрофибърна кърпа. Тя няма равна в почистването на всякакви видове повърхности  в дома. Използвайте я за бърсане на прах, почистване на огледала и прозорци, премахване на петна от иноксови повърхности, които не бива да се драскат.  Дори и без да нанасяте върху нея препарат за почистване, с нея пак може да се премахнат някои по-леки замърсявания.
  2. За да не надраскате повърхността на хладилника с магнитчетата, залепвайте отдолу върху магнитчето част от хартиена бележка или тиксо например. Така ще поставите преграда между повърхността на електроуреда и магнита и същевременно няма да намалите силата на залепване.
  3. Избягвайте препаратите за чистене, съдържащи белина. Въпреки че се смятат за много ефикасни при премахването на микроби и бактерии, белината може да промени цвета на повърхностите.
  4. Смачквайте празните шишета от безалкохолни напитки и сокове. Така те няма да заемат цялото място в боклука и съответно ще имате още малко време преди да го изхвърлите в контейнера.
  5. Използвайте ножчето за чистене на котлоните за премахване на загорели остатъци във фурната или в тавите. При равномерен натиск, няма да нараните повърхността и същевременно бързо и лесно ще премахнете загорялото.
  6. За да изчистите от варовик каната за топлене на вода, напълнете я до горе и оставете водата да заври. Изсипете едно пакетче лимонтозу в нея (не се притеснявайте, ако водата кипне) и оставете да престои така няколко часа. След това няма да има и помен от варовика.
  7. Ако ползвате миялна машина, оставяйте вратата й открехната. По този начин, ако сте започнали да редите в нея мръсни съдове, но не смятате да я пускате веднага, ще попречите на развитието на микроорганизми, за които влажната и спарена среда предлага най-добрите условия за развитие.
  8. От време на време пускайте пералната машина на пране на по-високи градуси, за да попречите на задържането на бактерии в нея. Ниските температури за пране и прахът за пране за съжаление не могат да ги унищожат.
  9. Използвайте дестилирана вода за гладене с пара, тъй като така предпазвате ютията си от натрупване на варовик и удължавате живота й.
  10. Почистете сребърните или златните си бижута от патината със сода за хляб. За да не ги надраскате, разтворете содата във вряща вода и оставете бижутата вътре. Ако обаче имате такива с естествени камъни, не използвайте сода, а още по-малко вряща вода, тъй като ще разрушите структурата им. Този начин на почистване е подходящ само за метала, но не и за камъни или перли.