Начало Семейство Децата Първите неща в живота на бебето

Първите неща в живота на бебето

11 747

Кога ще започне да говори и кога да ходи? Кога ще му поникнат зъбки и кога ще започне да разбира? Тези въпроси вълнуват всяка млада майка. Ето няколко възрастови ориентира  за първите неща в живота на детето:

2-3 месец – усмивки: След два месеца на безсънни нощи първата усмивка на бебчето ще изтрие всички други спомени. След втория месец до третия то започва да се усмихва не случайно, а съвсем целенасочено на човека пред себе си.

3-4 месец – повдигане на главата и горната част на тялото: По това време бебето започва да се надига, за да оглежда какво става около него. По този начин то развива и мускулите на гърба си, което помага после при ученето са седи.

4-5 месец – интерес към играчки: Бебето само започва да си търси играчките. Ако преди това е трябвало да му показвате нещата и да привличате вниманието му, то сега то започва само да се интересува и да търси.

4-6 месец – отговаряне на името: В този период бебчо започва да осъзнава, че когато кажете името му, всъщност имате предвид него.

4-6 месец – обръщане: След четвъртия месец малкото сладурче спира да лежи само в една поза, а запова да се обръща например от гръбче на коремче и обратното.

5-8 месец – първото зъбче: Първото зъбче започва да се показва и бебчо става раздразнителен.

7-8 месец – седене: Вашето дете вече е досататъчно голямо и сигурно в себе си и започва да седи вместо да лежи.

9-10 месец – казва „мама“: При вида на родителите си бебчо започва да се обръща към тях с „мама“ и „тати“.

10-11 месец – заслушване и вдигане на предмети: Малко преди да стане на горинка, обикновено бебето започва да се заслушва в различните шунове – например тиктакащ часовник или пееща играчка. То също така започва да вдига малки предмети с ръка, обхващайки ги с палец и полазалеца.

11-12 месец – лазечене: Бебето започва да лази на четири крака и да се върти.

12-13 месец – изправяне: Ставайки на годинка, бебето започва да се изправя до високи предмети като стол, диван, табуретка и да се държи за тях. Ако някой го държи под мишниците то дори може да опита да направи първата си крачка.

14-16 месец – ходене: В този период детето все по-уверено запова да се изправя и да ходи, подпирайки се на околните предмети. След време то запова да върви и без помощта на подпиране.