Начало Дом Моят дом, моят офис

Моят дом, моят офис

1 790

Да работиш от вкъщи вероятно е мечтата на много хора. Но веднъж реализирана тази мечта може да се превърне в бреме, което намалява продуктивността ни или ни откъсва от социалните контакти. Независимо дали сте журналист или преводач на свободна практика, бизнесмен или творец, винаги възниква проблемът как да разграничим работата от дома. Изкушенията дебнат от всеки ъгъл – да станем по-късно или дори да не се вдигаме от леглото,  да пуснем едно пране и да изчистим с прахосмукачка, да включим телевизора и да видим какво дават днес…

За да е успешна работата от вкъщи има няколко прости правила, които могат да помогнат за увеличаване на работоспособността и концентрацията в домашна обстановка:

Мястото: Отделете си кътче за работа, което да напомня работа в офис – бюро с основни канцеларски материали и удобен стол с висока облегалка. Не кухненската маса и не холната масичка! Трябва да свързвате работното си кътче само с работа, а не с хранене и почивка.

Осветлението: За да сте по-отпочинали и концентрирани ще е добре, ако  имате възможност да намерите местенце до прозореца. Дневната светлина действа ободряващо и не напряга очите. Въпреки това за по-тъмните дни от годината трябва да предвидите и настолна лампа с мека бяла светлина, която да ползвате при нужда.

Организацията: Особено ако сте работили дълги години в офис извън дома, първите седмици ще се изкушите по време на работния си ден да вършите неща за себе си или за дома си. Това не бива да се допуска, защото ако свикнете така, ще намалите продуктивността си и ще преминете от графата „трудно заслужил да работи от вкъщи служител“ в графата „служител, който не си свършва задачите навреме“. За да Ви е по-лесно нагаждането към новата обстановка, можете всеки ден да си правите списък със задачи, които трябва да свършите през деня и да си поставяте реални срокове за изпълнението им.

Каналите за комуникация: Дори и да не Ви се налага често да говорите по телефона по работа, този начин на комуникация не бива да бъде пренебрегван. Осигурете си телефон за връзка с гарантиран обхват и внимавайте за това той да бъде винаги зареден.

Интернетът от своя страна също не е нещо, което се разбира от само себе си. Осигурете си гарантирана връзка и не забравяйте да го плащате редовно.

Принтерът : Ако не принтирате често, не подценявайте необходимостта от този уред. Не е изключено да ви потрябва спешно в някой момент, ето защо си струва инвестицията да си вземете. Разкарването до копишопа (освен ако не е до вас) ще ви отнеме повече време и пари отколкото да си купите принтер.

Етажерката: Ако работата Ви е свързана с документи на хартиен носител,  би било подходящо да си отделите рафт или шкаф, където да държите само вещите, свързани с работа. Така ще бъде по-прегледно и лесно, ако Ви се наложи да ги намерите бързо.

И така! Напред към работното кътче и успешен работен ден!