Начало Дом Къща или апартамент?

Къща или апартамент?

8 914

Вероятно повечето хора са се питали кое е по-добрият вариант за живеене – къща или апартамент. Истината е, че няма еднозначен отговор кое е по-приятно и по-удобно, но стига да знаете какво искате и какво сте готови да дадете от себе си, ще можете лесно да вземете решение.

Къщата в повечето случаи изглежда по-примамлива – голяма, красива, самостоятелна, няма съседи от другата страна на стената, няма чакане за асансьора, няма падащи боклуци от горните етажи или проблеми с общите части. Звучи като сбъдната мечта. Можете да излезете в дворчето и да се порадвате на зеленината, можете да си позволите да гледате куче, без да се налага да го разхождате много дълго и да се притеснявате, че ще изпочупи мебелите. Дали на село, или в града същата винаги дава по-голямо усещане за свобода и независимост, но от друга страна тя изисква повече поддръжка – както на самата сграда, така и на двора. Да окосите тревата или да полеете и оплевите цветната леха може да ви струва свободното време след работа. Отоплението през студените месеци също е проблем на собственика – тук нямате топла стена от съседите и често се налага отопление с твърдо гориво, което също е доста трудоемък и цапащ процес. Вероятността да ви оберат докато ви няма е доста по-голяма, ако живеете в къща, тъй като съседите не са близо до вас и има повече възможности за влизане с взлом. Докато при блока крадецът трябва да преодолее няколко врати и е затруднен от височината на сградата, то при другия вариант, има много по-голям шанс да влезе бързо и незабелязано.

Апартаментът от своя страна предлага на обитателите си по-малко свобода и е обвързан с по-малко поддръжка (няма градини, навеси, ливади). Отоплението на апартамента става по-лесно, а защитата от взлом е по-надеждна. Там трябва да чистите само стаите и евентуално балкона. Налага се да се съобразявате със съседите и техните гости, да се борите за поддръжката на общите части и асансьора.

Къща или апартамент?

Обобщено погледнато и двата вида жилище предлагат плюсове и минуси и всяко семейство, което стои пред избор между едното или другото, трябва да ги претегли внимателно, за да остане доволно след това.