Начало Дестинации Екзотичната красота на Крушунските водопади

Екзотичната красота на Крушунските водопади

1 1862

Предстоящите майски празници са сред най-чаканите в годината. Вече е пролет и всичко е оцветено в онзи неповторим наситен нюанс на зеленото, който изпълва душата с усещане за свобода и нов живот. Място, където това усещане ще премине във възхищение от красотите на природата, са Крушунските водопади при едноименното село край Ловеч.

Водопадите се намират на 34км. от града и са местната забележителност наред с Деветашката пещера. Мястото е облагородено с цел туризъм – направена е екопътека, която позволява на посетителите да огледат всички красоти, предлагани от водопадите, а в нейното начало е направен паркинг, за да може спокойно да оставите колата си и да се наслаждавате изцяло на разходката.

Тръгвайки по екопътеката, най-напред ще видите прекрасна лагуна със спокойна синя вода, заобиколена от дървета и храстчета. Сякаш с няколко крачки човек попада в различен и екзотичен свят, далеч от нашите географски ширини. Крушуна 1С всяка стъпка ромонът на падащата вода се засилва и въздухът става малко по-влажен, докато накрая човек усети миниатюрните капчици вода по кожата си. Ако денят е безоблачен, всеки водоскок, погледнат от правилния ъгъл, може да ви разкрие разкошна пъстра дъга и ако дъгите наистина носят щастие, то този ден ще ви зареди за седмици напред с положителни емоции и красота.

Главният водопад на Крушуна се спуска от височина 20м. и по пътя си надолу се разделя на няколко по-малки водопада. Благодарение на екопътеката човек може да разгледа от близо скалните образувания, отклоняващи водата в една или друга посока, и да се доближи непосредствено до самата падаща вода. Дървените мостчета и стълби, вкопани в скалите, правят възможно това невероятно Крушуна 2изживяване, предизвикващо възхищение в хора от всички възрасти. Водейки се от маршрута, може да избирате между тихи пътеки, далеч от водата, или пътеки, водещи непосредствено към нея. За тези, които искат да се наслаждават по-дълго на зеленината и пойните песни на пичките, има поставени пейки край екопътеката. Следвайки утъпканите вече пътечки, неусетно достигате до началото на своето малко пътешествие и се изправяте пред зелена гора. Ако минете през малкото мостче, водещо към горичката, пред вас ще се открие закътана поляна с дървените маси и пейки. Те се обслужват от близкото заведение и може да оставите децата си да играят наоколо докато вие похапвате и се радвате на спокойствието.Крушуна 3

Ако изчакате до вечерта, непременно се качете отново по екопътеката, за да запечатате още веднъж спомена за красотата на падащата вода и феерията от свежо зелена растителност наоколо.