Начало Дестинации Дубай – страната на чудесата

Дубай – страната на чудесата

8 1002

 

Една от най-вълнуващите дестинации за пътуване несъмнено е Дубай. Не само защото през последните години е изключително предпочитана , а и защото, ако не сте пътували в други арабски страни, е приятно първо запознанство с този така различен свят.

Част от 7-те Арабски емирства, Дубай е разположен на брега на Персийския залив. Климатът е пустинен и се отличава с много високи температури през лятото (над 40 градуса) и приятни за европееца температури през зимата (около 20 градуса). Градът е разположен по бреговата ивица и за това разстоянията са големи. Предпочитаните возила там са джиповете, а пешеходците са по-скоро рядкост. Повечето туристически агенции предлагат посрещане от летището и връщане до него. Преди да заминете е добре този въпрос да бъде уреден, тъй като в Дубай няма обществен транспорт освен метрото, а пътуването с такси излиза скъпо.

Тъй като по-голямата част от населението в емирството са чужденци, местните се отнасят към тях с търпимост и гостоприемство. Все пак е редно жените да не се обличат провокативно – без къси поли, тънки презрамки или прозрачни дрехи. Местните жени се обличат традиционно с абая (дълги черни одежди, които покриват цялото тяло), а някои носят и бурка (воал, покриващ лицето). Мъжете са облечени също по традиция с дълги бели роби и носят на главата си кърпа, увита по начин в зависимост от положението им. Градът предлага възможности за увеселителен и шопинг туризъм. Тук моловете са местата, където семействата излизат заедно на разходка и по тази причина са оборудвани с всякакви видове забавления за децата, заведения за хранене и магазини от всички възможни световни и местни вериги. Тук всяка сграда е оборудвана с климатици, та дори и спирките за метрото. Смесицата от модерно и традиционно създава впечатлението, че човек е попаднал в много модерен вариант на приказките от 1001 нощ. Така например в Мол ъф Емирейтс (Mall of Emirates) се намира покритата ски писта на Дубай, където температурите се различават в пъти от тези навън. Желаещите само да погледат могат да застанат на някой от балконите и да се наслаждават на невероятната хармония между ултра модерното и традиционното. Всеки посетител на Дубай трябва да отиде поне да погледне най-високата сграда в света – Бурж Халифа (Burj Khalifa), разположена до Дубай Мол (Dubai Mall)- най-големият мол в света. В подножието на Бурж Халифа се намират т.нар. Пеещи фонтани, които на всеки половин час след 6 часа привличат посетителите  на мола навън, за да станат свидетели на невероятно музикално водно шоу с фонтаните, които „танцуват“ на избрана мелодия. В Дубай Мол можете да видите и един от най-прекрасните и най-големи аквариуми в света, където едни до други плуват всякакви морски обитатели, а ако човек вдигне глава нагоре ще види обсипаното със звезди изкуствено небе.

Ако желаете да добиете представа за бизнес сградите в града и яхтеното пристанище, непременно трябва да посетите Дубай Марина (Dubai Marina) – квартал, отличаващ  се с елегантност и ослепителен лукс. Ако пък желаете да видите по-традиционните места за пазаруване, трябва да пресечете канала, който отделя старата от новата част на града. Слизайки на кея, веднага ще се озовете пред пазара на подправките – сук  (souk), Дубай - страната на чудесатаа малко по-нататък от него се намира пазарът на злато. На пазара на подправките можете да намерите шафран, куркума, индийско орехче и множество традиционни подправки от арабската кухня. Тук можете да намерите и красиви сувенири, които да отнесете със себе си за спомен. Хубавото е, че на този пазар пазаренето за цената е задължително и никъде няма да видите етикет. Почти всички търговци са индийци и споразумяването с тях изисква различни трикове като например да си тръгнете разстроени, че ви дават несправедлива цена, или пък да увеличите бройката закупени стоки и паралелно да свалите цената. Впоследствие вероятно ще разберете, че спазарената цена не е много по-ниска от тази в мола (около 2-3 дирхама по-малко, тоест около 1-2 лева), но удоволствието от автентичното пазарене не може да бъде открито в моловете. На този пазар (а всъщност и в специализирани магазини в търговските центрове) можете да намерите  и шоколад от камилско мляко и обвити в шоколад фурми с ядки, които са чудесен подарък.

Няколко пресечки по-нататък ще видите невероятния златен пазар, където са изложени всевъзможни украшения от благородни метали и скъпоценни камъни. За европееца несъмнено представляват интерес магазините с традиционни арабски украшения, които се отличават с големината и дизайна си. За разлика от останалите магазини за злато тук цената също е въпрос на договорка, така че е възможно да си купите красиво бижу в модерен стил на доста прилична цена.

За любителите на плажа и слънцето Дубай също има какво да предложи. Хотелите често организират транспорт до плажовете и дори осигуряват връщането от тях. Плажът Джумейра е сред най-посещаваните, тъй като от него се открива прекрасна гледка към най-скъпия и единствен седемзвезден хотел в света – Бурж ал-Араб (Burj Al Arab). Белият ситен пясък и прозрачносинята вода изкушават към целодневно плажуване, но силното арабско слънце не позволява това удоволствие през цялата година. Забележително е, че местните са въвели дни за плаж само за жени (понеделник и сряда), когато мъжете нямат право да идват там. Също както и на другите места в града тук се следи за спазване на благоприличието и на плажа има патрул, който следи правилата да не бъдат нарушени.

Невероятната инженерна мисъл в Дубай е достигнала обаче своите висоти в създаването на изкуствения палмов остров Палм Джумейра (Palm Jumeirah). Върху неговото стъбло се разполагат множество хотели, а по клончетата на палмата се намират частни имоти и достъпът до тях е ограничен, за да не бъдат смущавани жителите. Освен Палм Джумейра обаче съществува и проект за изкуствени острови във формата на земното кълбо, който обаче все още не е довършен.

Предпочитана атракция в Дубай е сафарито в пустинята. Ако имате здрав стомах и приключенски дух, непременно трябва да опитате. В пакета на сафарито се включват обикновено и разходка с камила и традиционна вечеря в пустинята, а залезът там е спиращ дъха. За да поддържат емоцията, често шофьорите на сафари колите пускат и приятна музика, която допълва усещането, че човек е попаднал в арабска приказка, съчетаваща най-хубавото от стария и новия свят.

Тръгването от Дубай към къщи не може да не ви натъжи. Този футуристичен град привлича с екзотичността и красотата си, с лукса и бляскавостта си, а строежите, пръснати в различни части на града носят обещания за още по- прекрасни постижения на архитектурата в бъдеще.  Тук всяка приказка включително и нашата завършва с „to be continued…“ (следва продължение)