Начало Дестинации Перлата на Ориента – Шанхай

Перлата на Ориента – Шанхай

1 1620

Риба стрелец, риба цихлиди, гигантски групер, тигрова акула. Това са само част от животните, които можете да видите в аквариума на Шанхай (Shanghai Ocean Aquarium). Те са малки и големи, пъстри и сиви, хищни и безобидни и обитават специално създадени пространства в един от най-големите градове на света. Разхождайки се сред тълпата от загледани в мобилните си телефони азиатци в космополитния финансов и търговски квартал на града, не може да не се запитате как е възможно на едно място да съжителстват така добре дивото и урбанистичното. 155-те метра подводни коридори пренасят посетителите си в един друг свят, в който като че ли нямаме право да влизаме, но имаме право да надникнем. Аквариумът в Шанхай може да ви покаже на живо повече от 15 000 вида, разположени в няколко зали, наречени на мястото в света, което обитават животните. Така например има Дълбокоокеанска зона, Североизточна азиатска зона, Полярна зона и дори Китайска зона. Единствено тук можете да видите последната. Тя обхваща видове, които се намират в р. Яндзъ и повечето от тях са защитени в Китай ( например гигантският саламандър и алигаторите в Яндзъ).

Аквариум в Шанхай

Ако вече се размечтахте и нямате търпение да посетите аквариума, то останалите забележителности в града със сигурност ще ви вземат ума. Шанхай е разположен на устието на р.Яндзъ, където тя се влива в Източнокитайско море, а населението на града наброява малко по-малко от 20 млн. души. Започнал като рибарско селище преди векове, днес Шанхай е един от големите финансови и икономически центрове в Азия. Името му буквално означава „град на морето“, но всъщност е известен и с  редица други имена като „Перлата на ориента“ и „Париж на Изтока“. Той привлича търговци, студенти, туристи и със сигурност ще останете впечатлени от това азиатско чудо.

Пристигайки на едно от международните летища в Шанхай, веднага ще усетите, че сте попаднали в един космополитен град, залагащ много на добрата инфраструктура. Летище Пудун се свързва с града благодарение на първия в света влак стрела на магнитни релси. Той развива скорост от над  430 км./час и преодолява разстоянието от 30 км. до центъра на града за около 8 минути. Ако искате да видите всичко от птичи поглед, трябва да се насочите най-напред към телевизионната кула на Шанхай. Наречена още „Перлата на ориента“ (както е известен и самия Шанхай), кулата се извисява на 467м. и дава възможност да разгледате от високо какво се случва в този град, който никога не спи.

Ако сте сред хората, в чийто ум при споменаването на Китай изниква градина в азиатски стил, трябва непременно да посетите една от най-красивите – градината Градината на щастиетоЮ Ан (Yuyuan Garden). В превод името й означава „градина на щастието“ и нищо чудно, защото всеки, който стъпи там, се потапя в красотата и хармонията на природата, и те му носят щастие и спокойствие. Този парк е създаден през 16 век именно с такава цел от династията Мин. Той се разполага на площ от 6 хектара и в него може да видите традиционни китайски постройки, мостчета, езера и градини с цветя.

 

Търговска улица

А обичате ли шопинг? Ако това е вашето занимание, то улицата Нанжинг Лу (Nanjing Lu) със сигурност ще ви хареса. Това е основната търговска улица на града и тук може да откриете както всякакви стоки за пазаруване (от всички марки – известни и безизвестни), така и чудесни ресторанти, където да опитате местните специалитети. Непременно минете вечер по тази улица – светещите табели от всички страни и уличните лампи създават атмосфера на неповторима екзотика.

Ако дотук пътуването из Шанхай ви се е сторило твърде модернистично и без особени исторически забележителности, то трябва да посетите Храма на нефритения Буда (Jade Buddha Temple). Старият храм на Буда е създаден през 1882 г., за да съхранява двете статуи на великия Буда, донесени от будистки монах от Мианмар. По-късно храмът е разрушен, но за щастие статуите остават непокътнати и през 1928г. е построен нов храм, където и сега се намират статуите. Не забравяйте да се отбиете в магазините за сувенири, откъдето да отнесете със себе си нещо за спомен.

Буда