Начало Дестинации Анталия – перлата на турската Ривиера

Анталия – перлата на турската Ривиера

1 1691

Сезонът на отпуските е! Какво по-хубаво от това да отидеш в някое райско кътче на земята, където да те глезят и обгрижват, и ти изцяло да се наслаждаваш на живота! Именно такова място е Анталия.

Разположена на югоизток край средиземноморското турско крайбрежие, Анталия е част от няколко курорта, обособили се като туристически центрове в страната и известни като „Турската Ривиера“. Анталия е и името на провинцията, чийто главен град е световно известният курорт. Други градове от тази туристическа зона са Кушадьсь, Мармарис, Бодрум и Кемер. Температурите през предпочитаните за отпуски месеци (между юни и септември) средно се движат между 31 и 36 градуса през деня и 20 до 23 градуса през нощта. Температурата на водата също е висока – около 28 градуса. Курортът е разположен по крайбрежието и е най-големият град в тази част на Турция – населението му е над 1 млн. души.

От гледна точка на туриста в града има всичко – от плажове и магазини през пазари и исторически забележителности до барове и дискотеки. Колко голям и оживен е градът всъщност се забелязва още от пристигането на летището. Просторно и чисто то създава добро първо впечатление в туриста. Персоналът е отзивчив и владее английски добре (нещо, което не може да се каже за голяма част от обслужващия персонал извън летището). На излизане от там човек се натъква на цяла колона, чакащи таксита, които изненадващо за неподготвения човек, не се стичат към теб с предложения да те закарат до някъде, а търпеливо изчакват реда си, тъй като има един „разпоредител“, който насочва туристите в кое такси да се качат, а това пък става по ред на пристигане на таксито. Вътре в автомобила обикновено е чисто и спретнато, а шофьорът е любезен и пуска апаратче за таксуване. Цените на такситата са сходни с тези в България и не са непосилни за качилите се в тях. Голяма част от хотелите (особено по-скъпите) са разположени по крайбрежната ивица и се намират в затворени комплекси, в които се влиза след представяне на документ за самоличност. Екстрите, които се предлагат в тези комплекси, зависят от хотела, но някои са устроени толкова изкусно и с внимание към детайлите, че човек може дори да не излиза от тях, ако не му се иска – вътре има басейни, барове, кафенета, дискотеки, детски кътове и аниматори за семействата с деца, пълен пансион с предлагане на храна и напитки през целия ден и разбира се всякакви морски атракции като спускане с парашут, возене в моторница, на джетове, корабчета, лодки, има малки паркове с алеи за разходка и всякакви възможни (и невъзможни) други развлечения.

Ако почивката и развлеченията не ви достигат в хотела, където сте настанени, то в центъра на града може да намерите и исторически забележителности или пък да се запишете за екскурзия до водопадите Дюден.

Името си Анталия получава от владетеля на Пергам Атал Втори. Първоначално градът се е казвал Аталейа (от гръцки Αττάλεια), а по-късно след като преминава под турска власт името е възприето и се е запазило и до днес. Hadrian’s gateПо време на византийската империя в Анталия е издигната Портата на император Адриан, която и до днес е историческа забележителност и си струва да бъде посетена и разгледана, както и останалите забележителности от византийско време. Разходката сред древните останки от някогашна Анталия пренасят туриста в друго време и дори на друго място. Атмосферата е неподправено византийска и само турската реч наоколо напомня на човек къде всъщност се намира.

Другата спомената атракция – водопадите Дюден, предлагат друг тип усещане – ако сте любители на природните забележителности, тези водопади няма как да не ви впечатлят. Те представляват група от водопади, които вливат река Дюден в Средиземно море. Голяма част от хотелите работят с туроператорите, които предлагат морски екскурзии до водопадите. Обикновено програмата включва около 3 часа разходка с моторна лодка, която развежда туристите покрай поредицата от прекрасни водопади, вливащи се в морето от ръба на висока скала. Antalya Duden waterfallsПреживяването включва дори и заставане в непосредствена близост до (или дори под) водопада, за да усетите пръските от падащата вода по себе си. Предвидена е и спирка в близката лагуна, за да може любителите на гмуркането да разгледат морската флора и фауна под повърхността на кристално чистата вода, а останалите могат просто да поплуват и да се порадват на гледката на водопада.

 

Ако сте любители на шопинга, не пропускайте възможността да отидете на пазара и да се попазарите за стоките. Както всички ориенталци, продавачите нямат равни в правенето на сделки и е възможно да ви продадат дори и неща, от които нямате нужда, и пак да си тръгнете щастливи от магазина. Shopping bazar AntalyaДокато пазарувате не се учудвайте, ако ви поднесат чай или кафе (дори и без да са ви попитали), а вие се постарайте да изпиете напитката, за да не обидите домакина. Забележителен е фактът, че в щопинг центровете, нивото на сигурност е доста завишено и не се изненадвайте, ако на влизане в мола се наложи да минете през металодетектор.

След всички описани атракции и забележителности дойде време най-сетне да кажем нещо и за плажа и морето. Плажуването в Анталия и въобще в Турция е истинско удоволствие.  Плажовете са по-каменисти от тези в България и Гърция, но пък морето е прозрачно и топло и рядко има големи вълнения. Няма чадъри, а по-скоро „чардаци“, които пазят сянка много по-добре, и са много по-стабилни при вятър. Времето е топло и през летния сезон рядко вали, което превръща всеки ден от почивката в истинско преживяване. Ако още не сте посещавали това кътче от света, използвайте лятото, за да го направите. Заслужава си, дори и да отидете за малко!

Antalya beach