Начало Дестинации Хонг Конг през погледа на пътешественика

Хонг Конг през погледа на пътешественика

52 3570

Шест часови зони, 8242 км. и 15 часа полет с прекачване делят България от Хонг Конг.  Разположен на брега на Китайско море, Хонг Конг е изключително важен икономически и финансов център, чието население наброява около 7 млн. души. Климатът тук е субтропичен и се отличава с висока влажност на въздуха, периодични дъждовни бури и продължителни сухи периоди. Ако си представяте това място като следващата мечтана дестинация, трябва да се подготвите за сблъсък с култура и начин на живеене, много по-различни от българските, но и същевременно толкова екзотични и впечатляващи, че няма да можете да му се наситите.

Пристигайки на летището, веднага ще усетите по-влажния климат. Както пред всяко летище и тук дебнат таксиметровите шофьори, но по-добре е да си уредите транспорта от хотела или да се придвижите с метрото. ТакситатХонг Конг през погледа на пътешественикаа не са скъпи, но лесно могат да ви поискат по-висока цена от реалната. Валутата е хонгконгски долар и съотношението му е 6:1 – шест хонгконгски долара за около 1 лев. Населението на града е почти колкото в България –  7 184 000 души (предимно китайци), а годишно го посещават също толкова туристи. Може да се каже, че е доста претъпкано с хора и за човек, свикнал да има по-голямо лично пространство , ще бъде трудно да се адаптира към новата среда. На улицата, в метрото, в магазините  – навсякъде има хиляди хора и всеки е зает със своя малък собствен свят, управляван от мобилните им телефони. Тук дори и най-възрастните имат Iphone и са абсолютно неразделни с него. Дали заети с игри или с чат, хората не си губят времето в приказки с околните или с разглеждане. И нищо чудно – навсякъде има достъп до безплатен интернет – в автобуса, таксито, метрото, на улицата в телефонната кабина…

Хонг Конг през погледа на пътешественика
Колкото градът е претъпкан с хора, сгради и превозни средства, толкова прекрасно празни са плажовете извън него. Ако сте любител на излежаването на слънце и си мечтаете наоколо да няма други туристи, за да можете да се насладите максимално на момента, то девствените плажове извън Хонг Конг  са чудесно място за това. Обградени от планински хълмове и възвишения, те дават възможност и за живописни излети в природата, когато се наситите на забързания град с екзотичната му атмосфера.

Ако искате да погледнете града от високо и да откриете причудливия му чар, това може да стане най-добре от най-високата точка на острова – Виктория пийк (Victoria Peak). От там се виждат както гHONG KONG - панда в зоопаркарада, така и пристанищата и гледката е спираща дъха. Ако желаете да допълните общата си представа за Хонг Конг и неговата атмосфера, отидете в Куулун (Kowloon). Традиционниият квартал в града е едно от най-гъсто населените места на света и в него се усеща по-слабо британското колониално влияние. Тук стоките са по-евтини, но за сметка на това шансът да ви измамят също е по-голям. Като цяло пазаруването от малки странични магазинчета в тази част на света не е препоръчителна, защото често туристите стават жертва на измами, а поговорката „Вземат парите и бягат“ придобива съвсем буквално значение. Ако пътувате с децата си, задължително трябва да се отбиете в хонгконгската зоологическа градина и Дисниленд. А ако мама обича шопинга, тук ще намери доста изгодни стоки на местни марки, а познатите и в Европа вериги магазини предлагат цени, подобни на тези в другите им филиали.

Обичате ли да похапвате китайско? Ако да, то Хонг Конг може би не е вашият град. Азиатската храна в нейния неадаптиран за европейците вариант буди по-скоро отвращение, отколкото апетит. В ресторанта може да ви сервират супа от кокоши крака, свински мозъци, патешки черва или изсушена костенурка. И като гледате как околниХонг Конг през погледа на пътешественикате с апетит се нахвърлят на димящите чинии, няма как да не се запитате „Къде попаднах?!“. Същият въпрос възниква и когато посетите местния традиционен пазар. Тук може да намерите всички продукти за споменатите ястия и ще получите подробни обяснения какво е предимството на това или онова „лакомство“.

Екзотичен и чудат, Хонг Конг устава усещането в пътешественика, че е попаднал в един невероятно динамичен град, в който зад всеки ъгъл дебне нещо ново и непознато и ако веднъж го посетите, ще искате да се върнете отново и отново, за да  разберете какво още може да предложи той.