Начало Здраве Упражнения срещу болките в гърба и кръста

Упражнения срещу болките в гърба и кръста

7 1819

Болките в гърба отдавна вече не измъчват само възрастните хора, но и мъжете и жените под 30 години. За това отново е виновен заседналият начин на живот. Не всеки може да намери време да посещава фитнес или да ходи на аеробика, пилатес или йога. Въпреки това, отделяйки по 10-15 минути от времето си вечер, можете да заздравите мускулатурата на гърба и да се отървете от неприятната болка.

Първопричината – защо трябва да обърнете сериозно внимание на този проблем? Отслабването на мускулатурата на гърба води до натоварване на  гръбначния стълб. Тъй като околните мускули са твърде слаби, за да поддържат тялото ви изправено, цялата тежест пада върху гръбнака. Постепенно това води до износване на ставните хрущяли и до по-сериозни проблеми със ставите. Често болката в гърба е съчетана и с болка в кръста и врата, която има същия причинител, така че не подценявайте проблема и вземете мерки навреме.

Седем лесни упражнения за гърба и кръста:

1. Застанете изправени и разперете ръце настрани на нивото на раменете. Наведете се надолу и се протегнете максимално надолу. Повторете упражнението 10 пъти.

2. Упражнение се нарича котка – камила (cat-camel). Застанете на „четири крака“ и извийте гърба си нагоре като котка. Отпуснете гърба си отново в нормално положение и се опитайте да го снижите максимално надолу, така че да се получи обърната дъга . Повторете упражнението 10 пъти.

3. Легнете по корем на земята със свити в лакътя ръце до раменете ви, дланите трябва да са върху пода. Изпънете тялото си назад като се стараете да не помръдвате дланите от положението им и „седнете“ върху краката си. Върнете се в легнало положение отново и повторете няколко пъти.

4. Легнете настрани и се подпрете на лакътя си, така че тялото ви да се отлепи от земята. Краката са силно изпънати. Започнете да повдигате горния крак, като се стремите да не се отпускате. Това упражнение освен гърба натоварва и кръста. Повторете 10 пъти.

5. Легнете отново по корем със свити в лакътя ръце до раменете. Повдигнете горната част на тялото си нагоре, като се стремите да не отлепвате краката си от земята. Повторете 10 пъти.

6. Застанете изправени и свийте ръцете в лакътя на нивото на раменете. Започнете да завъртате кръста си наляво-надясно, като се стремите да не помръдвате краката. Повторете 10 пъти.

7. Останете в изправено положение с отпуснати до тялото ръце, като краката са разкрачени. Наклонете се в страни, без да мърдате краката, и докостене десния си крак колкото се може по-близо до глезена. Повторете упражнението и  с лявата и крак по 10 пъти.