Начало Рецепти Три начина да направим плетен великденски козунак

Три начина да направим плетен великденски козунак

0 3473

Великденският козунак е изкушение за всички сетива – за вкуса, обонянието и очите ни. Колкото по-красиво направен е той, толкова по-приятно ще бъде на вас и вашето семейство да го похапвате. Ето няколко начина как да направите плетен козунак.

Освен обикновената плитка, която може да се направи с козуначеното тесто, можете да изпробвате и някои по-нетрадиционни идеи, които ще внесат допълнително настроение в празничния ден. Ето ги и тях:

1. Козунак във формата на плетено въже:

От тесто, направено от 1 кг. брашно, могат да се получат 2 козунака в тази форма. Разделете тестото на две и го разточете с ръце, за да стане като дълъг „фитил“. Сгънете го през средата (така че да не се налага да слепяте този край на козунака) и започнете леко да завъртате двата края в противоположна посока около оста им. По този начин, когато увиете фитилите един около друг, плитката ще бъде стегната и няма да се развали. И все пак не бива да се прекалява с въртенето на фитилите, за да не смачкате тестото и след това то да не втаса добре. След като приключите с плетенето, залепете един за друг свободните крайща на тестото и завийте получената плитка в кръг. Оставете да втаса, а след изпичането може да поставите в средата на плитката боядисано яйце.

Козунак 2Козунак 3Козунак 4

2. Плитка с 4 края:

Както при горния вид козунак, направете два по-дълги фитила от козуначеното тесто и ги сгънете в средата. Залепете двата сгънати края един до друг, така че да се получи стабилна основа за плитката и промушете двата вътрешни края, както е показано на картинката и започнете да сплитате. След като приключите, залепете един за друг краищата и оставете козунака да втаса. По желание поръсете козунака със захар.

Козунак 10   Козунак 5

Козунак 14

3. Козунак с локум във формата на плетеница:

Разточете козуначеното тесто и изрежете страните така, че да се получи правоъгълник. Разделяйки мислено тестото на три по дългата страна на правоъгълника, започнете да разрязвате двата странични края на лентички, както е показано на картинаката. В средата наредете локум, ядки и стафиди и започнете да сплитате лентичките една в друга, така че да се застъпват, както е показано на картинката.

Козунак 6   Козунак 8

Добър апетит и весели празници!

 

Подобни публикации

0 1513