Начало Дом Направи си сам Съвети за правилна грижа за прането

Съвети за правилна грижа за прането

Пускането на пералнята не се смята за голяма „философия“ и наистина действието само по себе си не е никак сложно, но как да се погрижим за по-специалните дрехи? Ето няколко съвета за правилно пускане на прането:

Петна  от перилния препарат – този проблем се среща често при претоварване на пералнята. Не се опитвайте да спестите вода и прах за пране, напъхвайки 8 кг. дрехи в пералня за 6кг. Щетите по дрехите ще ви излязат по-скъпо отколкото водата и препарата. Когато петоварите пералнята (ако тя изобщо успее да върти прането), поради липсата на пространство вътре частиците от праха за пране не се разтварят добре във водата и остават на мястото, където са попаднали, през целия цикъл на програмата. В резултат на това и непрестанното триене на едно и също място, се появяват петна като от избелване върху плата и те не могат да бъдат премахнати по никакъв начин. Така че спазвайте инструкциите за употреба на пералнята и етикетите на дрехите. Щадящо за тях е и избирането на по-бавни обороти за центрофугата.

Има ли смисъл да сортираме прането? – Да! Ако пускате цветно пране с бяло пране дори и на ниски градуси, е много вероятно цветовете да се смесят. Ако имате по-малко от съответния вид пране, изберете по-кратка програма за по-малко количество пране. По този начин ще запазите цветовете и ще свършите за почти същото време.

Пране 2

Да използваме ли омекотител? – ако имате възможност, добавете една капачка към прането, тъй като то те способстват за по-лесно изсъхване, гладене и също така намаляват статичното електричество в синтетичните материи. Освен това придават приятен аромат на дрехата и я правят по-приятна на допир.

Как да перем копринени дрехи? – Истинската коприна се числи към най-благородните материи. Тя пази от топлина и студ и е невероятно приятна на допир. Как да се погрижим за нея? Най-често тя се пере на ръка в хладка вода с малко прах за пране. Не се търка и не се изстисква грубо, за да не се повреди плата. Подобно на истинската коприна и  синтетичната е редно да се щади. Пускайте копринебните дрехи на 30 градуса и на не повече от 600 оборота центрофуга. Така ще им се радвате по-дълго и те ще запазят формата си.

И накрая каква е разликата между праховете за цветно и за бяло пране? Разликата, разбира се, е в състава на препарата. Праховете за бяло пране (така наречените универсални препарати) съдържат избелващи съставки и оптични изсветлители, които правят бялото по-бяло. В цветните те липсват и за това цветовете остават, каквито са. Избягвайте да поставяте допълнително белина в пералнята, за да избелите нещо вече оцветено. Тя съсипва машината и не си струва заради една дреха да се наложи да купуване нова пералня. Съществуват ефикасни препарати за избелване и отстраняване на петна, които са много по-щадящи от белината, така че се ориентирайте към тях и спазвайте указанията на опаковката.