Начало Дестинации Сингапур – градът на орхидеите

Сингапур – градът на орхидеите

15 1710

Сингапур – 4:15 следобед, температура на въздуха 33°C, влажност на въздуха 59%. Летището е невероятно. Избрано през 2013-та година за най-хубавото летище в Света, Чанги (Changi airport) създава представата не за летище, а за ботаническа градина, където можете да си починете след дългия полет. Наоколо има палми, градинки с цветя, стени, покрити с увивни растения и дори плувен басейн. Пространството е силно климатизирано и високата влажност и температури не се усещат. Тук има само два сезона – горещ и сух и горещ и дъждовен. Когато вали дъжд, то е много силен порой и за европееца изглежда като истински потоп.

Сингапур е островнен град-държава, намиращ се в Югоизточна Азия, отдалечен само на около 130 км. от Екватора. До преди 50 години градът е бил британска колония и е запазил голяма част от проанглийската си атмосфера. В момента Сингапур е сред най-бързо развиващите се държави в света и се е превърнал в икономически, търговски и туристически център. Той има какво да предложи както на любителите на високите технологии, така и на любителите на природата и шопинг маниаците.

В Сингапур има 4 официални езика – английски, мандарин, малайски и тамилски език. Местните владеят английски на добро ниво, тъй като той се изучава в училищата от ранна детска възраст, но за сингапурския английски е характерно завършването на всяко изречение с „ла“. Сингапурският английски е известен като „Синглиш“ (Singlish), а сингапурците, в сравнение с други азиатски народи, говорещи английски почти неразбираемо, говорят достатъчно отчетливо и разбираемо.

Ако пристигнете през нощта в този невероятен град, имате възможност да започнете с разглеждането на забележителности още тогава. В Сингапур е създадена първата нощна зоологическа градина, къедто можете да се насладите на нощно сафари, виждайки нощния живот на лъвове, леопарди, носорози и всякакви други животни.

 

 

През деня непременно трябва да посетите Ботаническата градина. Тя е съставена от няколко отделни градини, сред които Националната градина на орхидеите (Singapore national orchid garden), дъждовната гора и Градината на еволюцията (където е показана еволюцията на различни видове растения). Градината на орхидеите е може би най-голямата атракция сред тях и привлича хиляди туристи. Разполага се на площ от 30 дка. и в нея посетителите могат да видят над 1000 вида орхидеи и повече от 2000 хибрида.

Освен с ботаническата и зоологическата градина Сингапур е известен и със своите музеи. Ако имате възможност, посетете Музея Перанакан (Peranakan Museum), в който можете да се запознаете с историята на перанаканската култура. Тя води началото си от 15-ти век, когато китайски преселници се насочват към Индонезийския архипелаг и Сингапур. В различните галерии можете да видите традиционни сватбени обичаи като сватбени процесии и размяна на подаръци, ролята на жените в предаването на културните ценности на децата, религията и вярванията на преселниците и тяхната традиционна кухня. Подобен на Музея Перанакан е Центърът за китайско наследство  (Singapore Chinatown Heritage Centre), в който са представени различни сцени от живота на китайските преселници.

И накрая ето нещичко и за шопинг маниаците и любителите на високите технологии – в Сингапур има над 200 мола, разполагащи с всички забавления и удобства на модерните шопинг центрове. Там можете да намерите, както дрехи и аксесоари, така и последния писък на високите технологии. За качеството им може да се съди по темпото, с което се появяват в ръцете на обикновените потребители – на улицата и най-вече в обществения транспорт трудно ще видите човек без мобилен телефон или таблет в ръка. Подобно на най-големите градове в света и Сингапур се стреми към постигане на върхове в архитектурата – доказателство за това е невероятният хотел Марина Бей Сендс (Marina Bay Sands), направен във формата на кораб, а на върха му има воден басейн, откриващ гледка към целия град.