Начало Мода Разликата между ББ и СС кремовете

Разликата между ББ и СС кремовете

31 1437

През последната година изключително много нашумяха така наречените „ББ кремове“ (BB cream), а след това и техните еволюирали събратя СС кремовете (CC cream). Съкращението ББ крем идва от английското „blemish balm“ и „blemish base“, тоест крем, прикриващ недостатъците. Наименованието СС крем пък произхожда от „Color control“ и „Complexion corrector“ – крем, контролиращ цвета, коректор. Вероятно много от нас се питат с какво те са по-различни от фон дьо тена и защо всяка позната и непозната марка е разработила поне по един такъв крем. Нека се върнем малко назад във времето и да разгледаме тяхната история.

Началото си ББ кремовете водят от Германия. През 60-те години на миналия век Др. Кристине Шрамек разработва формула за крем, който да предпазва пациентите й след инвазивни процедури на кожата и пластични операции. През 80-те години кремът е представен на азиатския пазар и по-точно в Южна Корея и Япония и бързо става хит сред дамите, които високо ценят гладката порцеланова кожа. ББ кремовете са рекламирани като продукти, съчетаващи всичко в едно – овлажняващ крем, база за грим, фон дьо тен, слънцезащитен продукт и крем със специално действие като например предпазване от акне, анти ейдж или с избелващ ефект. Корейските марки, предлагащи ББ кремове, имат вече утвърдени традиции в тази сфера и става все по-популярно закупуването им от ebay, тъй като те не се предлагат в българските вериги магазини. Едни от най-често избираните кремчета са на Skin79, Holika, Missha и Etude House. В сравнение с познатите ни западни марки те предлагат по-висока покривност и по-висок слънцезащитен фактор. Трябва да се има предвид, че тъй като са разработени за азиатския пазар, цветовете често се оказват проблем при избора, а и в някои кремове има леко сивеещ подтон, който не се харесва на българките (но е търсен ефект в Азия заради мечтаната порцеланова кожа). Хубавото при този вид пазаруване е, че заедно с поръчаната стока ще получите и мострички на други подобни продукти и ако не сте уцелили цвета или марката, следващия път ще знаете по-точно какво да поръчате. Като цена тези кремове са сравними с онези, които можете да намерите на западните марки, а понякога са и по-изгодни. Като качество понякога надминават кремовете от марките медицинска козметика, вероятно благокрем ББдарение на дългите години, в които азиатците са усъвършенствали продуктите си, докато познатите ни западни марки ги разработват едва от 1-2 години.

Марките, които предлагат ББ кремове и които можете да намерите в българските дрогерии, са всички за които се сещате – Garnier, Nivea, L’Oreal, MaxFactor, Revlon, Rimmel, Bioten и още много други. Обърнете внимание за каква кожа са и дали имат слънцезащитен фактор. Евоюиралата версия на ББ кремовете са СС кремовете. За разлика от първите, те са насочени най-вече към изравняване на цвета на кожата, докато ББ кремовете имат за цел да се погрижат за нея. Така че ако имате здрава кожа, но с нееднакъв цвят, по-добрият вариант за Вас е СС кремът.

 

Подобни публикации