Начало Дом Градина Орхидеите Фаленопсис – водопад от пъстри пеперуди

Орхидеите Фаленопсис – водопад от пъстри пеперуди

0 2719

Орхидеите са едни от най-нежните и красиви стайни цветя – подходящи както за дома, така и за офиса. Пъстрите падащи подобно на водопад цветове привличат все повече дами (дори и такива, които не обичат да се занимават с цветя), ето защо трябва да се обърне внимание на няколко основни правила за отглеждането им.

Най-напред нека разгледаме някои исторически факти за тях. Родината на орхидеите е югоизточна Азия – от Хималаите до Филипините, като в Тайван дори има остров, наречен на тях – Острова на орхидеите. Този климатичен пояс се отличава със сравнително постоянни температури, ето защо и опитомените видове орхидеи не понасят големите температурни  промени, а още по-малко студа. Орхидеите всъщност са над 20 000 вида, но най-популярен сред любителите на цветя е вида Фаленопсис (Phalaenopsis). Той се отличава с големи и пъстри цветове и е най-малко труден за отглеждане. Латинското му наименование идва от думата „пеперуда“, тъй като формата на цвета напомня на пеперуда в полет.

Дива орхидеяПреди да купите цвете от магазина, отглеждайте добре растението дали е здраво. Листата му не бива да са на петна или изсъхнали. Орхидеите се продават и отглеждат в прозрачни саксии, за да могат корените им да фотосинтезират, така че разгледайте коренчетата. Ако те са кафеникави и меки, то растението вероятно е гледано зле и е възможно да умре. Здравите корени са сиво-зелени на цвят и твърди. Крайщата им са заострени и изглеждат така сякаш растат. Обикновено орхидеите се продават в малки саксии, но е добре, след като ги купите, да ги пресадите в нова саксия. Тя не бива да е твърде голяма, тъй като те се развиват най-добре в средни по размер саксии, в които има достатъчно място водата да се отича. За пресаждането може да използате специалната почвена смес за орхидеи от магазина. Тя е със субстанцията, която е подходяща за този вид растения, и обикновено не задържа вода. Важно е на дъното на саксията да има дренаж и да не преполивате своя фаленопсис, тъй като така корените загниват. Вече е практика в големите вериги магазини орхидеите, които не цъфтят в моемнта, да се продават на по-ниски цени. Ако след огледа, растението ви се стори в добро състояние, може да използвате момента да спестите пари и след време да се радвате на красивите цветове, за които сте полагали усилия.

Недиректната светлина е най-подходяща за орхидеите. Ако ги сложите на пряка слънчева светлина, те ще пожълтеят и изсъхнат, а ако са на прекалено тъмно, листата им ще добият тъмно зелен цвят. Температурата около 20 градуса им дава възможност да се развиват най, добре, а минималната граница е 15 градуса. При температура над 30 градуса растението също не се чувства добре и започва да съхне, ето защо трябва внимателно да следите дали почвата е суха и да го поливате достатъчно.

Най-често орхидеите цъфтят в края на зимата и началото на пролетта. Видовете, които образуват цветонос през лятото и есента са много по-малко. След цъфтенето има дълъг период на затишие, но при добро отглеждане орхидеята ще ви радва с красотата си отново след няколко месеца. Знак, че мястото е добро и се грижите за нея добре, е регулярното цъфтене. Ако твърде дълго време го няма, то вероятно нещо в отглеждането й не е, както трябва.

Не забравяйте да се грижите за своята орхидея с много любов и внимание и тя ще ви се отблагодари с невероятна феерия от цветове!