Начало Дом Как да спестим от сметката за електроенергия

Как да спестим от сметката за електроенергия

Въпросът за пестенето на пари от ток е бил винаги актуален, но във време, в което сметките растат всеки месец (и то не заради увеличеното потребление), е от полза човек да знае някои трикове за пестене на електроенергия. Ето и някои от тях:

1. Използвайте енергоспестяващи уреди и лампи. Макар и първоначалната инвестиция да е по-голяма, особено ако става дума за домакински електроуред, тя се изплаща още първите месеци. След разбивка на сметката за ток става ясно, че нормалните лампи, макар и евтини сами по себе си, излизат скъпо. Осветлението формира около 30% от сметката за ток в домакинство, което не използва енергоспестяващи лампи, така че макар и да ви се струват скъпи, замислете се, че след като животът на тези „крушки” е години и междувременно ще плащате по-малко за ток, може би си струва да се оборудвате с такива.

2. Гответе на котлона, който се доближава най-много до големината на съда за готвене. Ако сложите малка тенджера върху по-голям котлон, това няма да намали времето за приготвянето на храната, но за това пък ще увеличи сметката ви за ток. Също така можете да изключите котлона малко преди да стане готова храната, защото по този начин се възползвате от топлината, която продължава да се отделя.

3. Възползвайте се от нощните тарифи за ток. През месеците от ноември до март нощната електроенергия е от 22ч. до 6ч. сутринта. През останалото време от годината нощната тарифа е между 23ч. и 7ч. сутринта. Ако не сте от хората, които си лягат рано, може да използвате момента и да пуснете пералнята или сушилнята късно вечерта, така че те да се възползвате от по-ниската цена на тока по това време. Също така ако имате бойлер за топлата вода, можете да го включвате през нощта, за да имате топла вода през деня.

4. Инвестирайте в топлоизолация, тя ще намали сметката ви за отопление, независимо дали се отоплявате на ток или по друг начин.

5. Изключвайте уредите, които харчат ток, дори и да не работят, но са в режим на изчакване.

6. Поставете хладилника си далече от готварската печка и не го оставяйте на терасата, била тя и остъклена. Температурите през лятото там са доста високи и ще го карат да работи постоянно на пълна мощност, което ще рефлектира веднага на сметката ви за ток.

7. Размразявайте и затопляйте храна на стайна температура. Вместо да използвате за размразяване на продукти микровълновата фурна, изваждайте ги предната вечер. Така те не само ще се размразят без да загубят част от вкусовите и полезните си качества, но и ще вие ще спестите електроенергия. Ако сте от хората, които не обичат храната им да пари, можете да изваждате сготвеното 1-2 часа по-рано от хладилника, така когато дойде време за ядене, то вече ще е със стайна температура и готово за консумация.