Начало Семейство Децата Защо бебетата плачат без сълзи

Защо бебетата плачат без сълзи

0 1163

Едно от многото странни неща при бебетата е, че те плачат без сълзи. Защо обаче това е така, все още не е напълно изяснено. При раждането слъзните канали на бебетата все още не са съвсем развити, така че не е учудващо, че в самото начало очичките им остават съвсем сухи. След около месец след това обаче каналите са вече достатъчно развити и преминаването на течността през тях вече е възможно и все пак бебетата продължават да плачат без сълзи.

При възрастните хора сълзите са начинът на тялото им да изсхвърли веществата, образувани в организма в резултат на стрес, тъга или болка. Ето защо се казва, че на човек му става по-добре, когато изплаче мъката си. При бебетата плачът е единственият начин да споделят на света своите желания и неудобства. Често, когато мъничето плаче, защото има нужда от внимание, очичките му остават без сълзи докато плаче. Както при възрастния човек обаче, когато бебето изпитва болка, болно е или трябва да чака твърде дълго, за да бъде нахраненто, то започва да пролива сълзи.

При голяма част от бебетата макар и готови да пропуснат течността, слъзните канали са твърде тесни и често се стига до конюнктивит, при който клепачите се слепват. В този случай се използват капки, които помагат възпалението да се успокои.