Начало Дестинации Дубай – продължението

Дубай – продължението

124 5027

Година по-късно Дубай е все така бляскав и привлекателен и предлага още по-невероятни гледки и атракции на своите посетители. Арабското слънце гали с лъчите си измръзналите европейски туристи, а чистата синя вода отмива всички следи на европейската зима.

Вероятно се чудите какво ли още може да се види в този град, ако веднъж сте били там. Една от характерните черти на емирство Дубай е, че то буквално никога не спи и предлага нови и нови развлечения на своите жители и посетители. Тук се строи дори и нощем, независимо от метеорологичните условия, тъй като емирството има за цел да бъде най-големият туристически център в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Човекът овладява природните стихии, отклонявайки водата, издигайки изкуствени острови и засаждайки цветя в пустинята.

Пример за това невероятно строителство е така нареченият Сук Мадинат (Souk Madinat) – пазар, намиращ се в близост до седемзвездния хотел Бурж ал Араб (Burj al Arab). Построен в арабски (почти марокански) стил, този модерен пазар се отличава с блясък и неповторим аромат и атмосфера. Влизайки в него човек попада в лабиринт от магазинчета и бутки за сувенири, текстил, килими и ароматни масла. Отвън пазарът напомня на арабска крепост с кули с наблюдателници и пясъчножълти стени. Отвътре туристът попада сред множество дърворСук мадинатезбовани колони, арки и магазинчета с дървени врати и прозорци. Всички коридори водят към кръгла площадка във вътрешността на пазара, от която се открива гледка към канал, подобен на венецианските. Там желаещите могат да си наемат лодка, която да ги разходи по вода. Втората част на комплекса (тази от страната на плажа) е затворена за туристи. Към нея води мостче в същия стил и там се помещава хотелската част на комплекса. Ако се изморите да обикаляте магазините, можете да поседнете в някое заведение по протежение на канала, където дори може да си поръчате алкохол за разлика от повечето заведения, където такъв не се предлага.

Отивайки в Дубай, непременно трябва да разгледате Градините на чудесата (Dubai Miracle gardens), дори и да не сте любител на цветята. Още щом спрете колата си на паркинга на това чудо на природата и човешката мисъл, ще усетите аромата на хиляди прекрасни цветя, които, противно на очакванията, растат зелени и уханни насред пустинята. След като си платите билета от няколко дирхама и минете под арка, изобразяваща цвете, ще се окажете в началото на своето околосветско пътешествие сред цветята. Всеки ъгъл на Градините изобразява различни мотиви от целия свят. Така например ще намерите еквивалент на Айфеловата кула, холандските вятърни мелници, китайските и баварските къщи, кулата Бурж ХаГрадина на чудесаталифа (Burj Khalifa) и много други, изградени изцяло от цветя. Ако се изморите от тази благоуханна разходка, може да поседнете на сянка в някое от заведенията в края на градините и да си поръчате нещо разхладително или нещо традиционно за хапване. Наоколо ще забележите много семейства с деца и разбира се туристи, нетърпеливи да се снимат до цветните творения и ще ви се прииска да останете по-дълго и да се насладите на красотата на Градините на чудесата.

Следваща спирка от пътуването в Дубай непременно трябва да бъде най-високата сграда в света – Бурж Халифа. Завършена през 2010г., тази сграда се извисява на цели 828м. височина, а в основата й се намират вече познатите ни пеещи фонтани и Дубай мол (Dubai mall), които сами по себе си привличат хиляди туристи. За да се качите на Бурж Халифа, трябва първо да си купите билет и да се наредите на дълга опашка за влизане. Преди да се качат до 124-тия етаж, всички посетители трябва да преминат през металодетектор, за да се избегне внасянето на опасни предмети. След това два високоскоростни асансьора ще се погрижат да ви качат наБурж Халифа над 400м. от земята и то само за няколко секунди. По време на това малко „пътуване“ е възможно ушите ви да заглъхнат, тъй като скоростта на изкачване е доста голяма. След като преодолеете първоначалния дискомфорт обаче, ще се намерите на широка и светла площадка на 124-тия етаж. Може да излезете на терасите и да огледате невероятните пейзажи около себе си. От там се вижда целият град и Персийският залив, а ако погледнете право надолу, ще видите пеещите фонтани, лъскавите сгради и мола. На площадката се продават също така множество сувенири и дреболии, които да отнесете със себе си за спомен. Ако желаете, може да ви направят професионална снимка, която да закупите на излизане от тази невероятна сграда.

В случай, че ви остане време, включете се в круизните вечери, които се предлагат на туристите – заслужава си! Най-добре е да си платите за транспорт от хотела, за да стигнете бързо и безпрепятствено до мястото на отплаване. Обикновено това е старата част на града с пристанището и пазара на подправките, така че се подгответе за дълго пътуване, ако сте отседнали в по-новата част на града. Круизните корабчета са малки и силно осветени. Когато потеглите по каналите, едвам ще усещате движението им. Вечерта започва с предлагане на безалкохолни напитки и традиционни предястия, след което всички се отправят към шведската маса за Dhow dinner cruiseосновните ястия и десертите. Неусетно, докато се храните, ще забележите, че всъщност сте се отдалечили доста от пристанището и че се разминавате със също толкова ярко осветени и украсени корабчета като вашето. Следващата част от вечерта предлага време за снимки и програма, включваща много музика и дервишки танци. Преди да се усетите двата часа, отредени на круиза, ще са изминали и ще дойде време за слизане.

Можете да съчетаете пътуването си до Дубай с разходка до другото голямо и влиятелно емирсво в ОАЕ – Абу Даби (Abu Dhabi). То, макар и по-спокойно от Дубай, също има какво да предложи на пътешественика, но за това ще стане дума следващия път.