Начало Дестинации Бодрум – от Елада до съвременна Турция

Бодрум – от Елада до съвременна Турция

4 2546

Разкошна синя вода, жарко слънце и ориенталски лукс. Турция винаги се е славела като една от популярните дестинации за лятна почивка и Бодрум е олицетворение на тази приказка с дъх на турско кафе. За разлика от други курорти обаче Бодрум дава възможност да разнообразите плажуването и къпането в кристалночистата вода с разглеждане на антични забележителности и дори с разходка до съседна Гърция.
Халикарнас
Бодрум се намира в югозападна Турция върху полуостров, носещ същото име, а срещу него е гръцкият остров Кос. Той е най-западният от турските курорти и в него се усеща силното влияние на гръцката култура. Бодрум е разположен върху останките на някогашния древногръцки град Халикарнас, а през Средновековието става спирка по пътя на рицарите хоспиталиери. Климатът тук е средиземноморски със средни температури през лятото 34°C. Плажовете са предимно каменисти, но с развитието на туризма са създадени и пясъчни такива, за да бъдат привлечени повече посетители.
Замък Св. Петър в БодрумИмето на града произлиза от една от основните забележителности – замъка „Св. Петър“ още известен като Петрониум. От там идва именно името Бодрум или Подрум.
Разположен на стратегическо място, сегашният град Бодрум е бил основан още преди Новата ера. През 7 в. пр.Хр. той бива колонизиран от дорийските гърци. Сред най-известните жители на града е историкът Херодот. Също така древният владетел Мавзол управлявал Кария от Халикарнас,а след смъртта му съпругата му заповядала да се построи гробница, наречена Мавзолей (откъдето идва и думата „мавзолей“). Днес може да посетите руините на Мавзолея, от които са останали само основите.
ЕфесПрез 15в. в Азия пристигат рицарите хоспиталиери, които, вдъхновени от гробницата на владетеля и принудени от разрушаването на предишната им препост в Измир, започват строежа на замъка, получил името „Св. Петър“ или „Петронеум“. Днес той е основна атракция за почиващите в курорта.
Желаещите да съчетаят почивката в Турция с разходка в Гърция, могат да отскочат до остров Кос, който се намира на около 20км от Бодрум. А тези, които разполагат с повече време и желание да се потопят в древния свят, могат да отидат до град Ефес, отстоящ на около 160км. от Бодрум. Там може да се види храмът на Артемида, храмът на Св. Йоан, одеона и други древни забележителности.
Нека се върнем обаче на Бодрум. Най-красивите и приятни за туриста плажове са безспорно в залива Гюмбет, тъй като са пясъчни, а не чакълести, както на повечето места В Турция. Друг е въпросът, че често пясъчните плажове всъщност представляват бетонни плочи, покрити с пясък. Плаж в БодрумБлизо до Гюмбет (на около километър растояние) се намира заливът Битез, който е предпочитан от сърфистите. Семейсвата с деца пък могат да се насладят на спокойна и релаксираща почивка в Ортакент. Този малък курорт близо до Бодрум (на около 8км.) предлага всичко, от което имате нужда за семейна почивка – пясъчен плаж, слънце и кристално прозрачна спокойна вода. Любителите на нощния живот също имат голям избот от места, където да се забавляват. Те се намират най-вече на известната улица Джумхуриет, позната още като „улицата на баровете“. Дали в китните таверни в гръцки стил, или модерните дискотеки, нощният живот в Бодрум е дори по-оживен, отколкото през деня.
Възможности за разходка предлага пристанищеПазар в Бодрум във вторникто на Бордум, където можете да разгледате най-различни яхти и корабчета и дори да се повозите на тях. Във вторник сутрин пък можете да отидете на традиционния пазар в града, където да се отдадете на шопинг, защото там не се предлагат само подправки и сувенири, но и дрехи, часовници, чанти и вскякави други неща.
И така, опаковайте багажа и се пригответе за невероятна лятна почивка, ако сте се насочили към една от перлите на Турската ривиера Бодрум!