Начало Дом Градина Бамбукът, който ви носи щастие

Бамбукът, който ви носи щастие

15 2430

Всеки е ковач на собствената си съдба и щастие, но според Фън Шуй за това може да допринесе и бамбукът на щастието. Широко разпространено в азиатския свят, това елегантно растение започва да се появява все по-често и в българските домове.

Според китайските вярвания, бройката стръкчета определя кое ще бъде водещо в къщата ви – парите, любовта или здраБамбукът, който ви носи щастиевето. 2 стръка носят любов на семейството, от 3 до 6 му носят щастие, 5 до 7 – здраве, 8 – пари и богатство, а 21 – цялостно благополучие. Трябва да се обърне специално внимание на цифрата 4 – в Китай тя е считана за носеща нещастие (често в сградите четвъртият етаж не се брои) и за да не внесете болести и проблеми в дома си, не купувайте 4 стръка бамбук. Смята се, че подареният бамбук на щастието носи повече положителна енергия отколкото, ако сами си го купите.

Всъщност бамбукът на щастието не е бамбук. Той принадлежи към семейството на драцените и латинското му наименование е Dracaena sanderiana. Отглеждането му е лесно, ако намерите подходящо светло място, но без пряка слънчева светлина. Той може да бъде отглеждан, както в саксия, така и във ваза с вода. Ако изберете втория вариант, е добре да подберете непрозрачен съд, за да не бъдат огрявани корените и да подменяте водата веднъж седмично, като течността винаги трябва да покрива целите корени. Флуоридът във водата е токсичен за бамбука на щастието, ето защо е най-добре да изпозлвате дестилирана или дъждовна вода. Ако решите все пак да изпозлвате вода от чешмата, е добре тя да престои няколко часа в отворен съд, преди да сложите бамбука в нея. Недостатъкът на този вид отглеждане е, че листата на растението лесно започват да пожълтяват при липса на минерали във водата, така че би било добре да добавяте течен тор с минерали (веднуж на два месеца), за да може бамбукът да се развива добре и дълго време да ви радва със сдържаната си елегантност. Температурата, на която растението вирее най-добре, е 16-24°C и не бива да се поставя на течение.

Ако решите да посадите бамбука в саксия е добре да направите това през пролетта, тъй като тя е най-подходящият сезон за пресаждане. В саксията трябва да има дренажен слой от камъчета или натрошени керемиди, за да може водата да се отича. Макар и това растение да обича влагата, когато е посадено, не бива да подгизва във вода, защото така корените лесно загниват. При наличие на желание и фантазия от ваша страна, можете да оформите стръкчетата бамбук в различни форми и да ги декорирате по свой вкус. Правилото е, че растението се стреми към светлината и ако искате то да бъде наклонено или извито в дадена посока, трябва периодично да го въртите според източника на светлина.
Бамбукът, който ви носи щастие