Начало Дом Градина Ароматни подправки на балкона

Ароматни подправки на балкона

2 967

Ароматни подправки на балкона

По традиция от векове насам всяка уважаваща себе си и околните дама трябва да има поне едно цвете в дома си – хлорофитум, драцена, трилистник… Те са символ на живота и грижата в дома, чиято пазителка е жената. Ако обаче вече се чудите къде да прибирате цветята през зимата, как на най-добре осветеното място да съберете цялата пъстра ботаническа градина, можете да опитате нещо по-различно тази година като например да посадите в саксии подправки и да им изберете слънчево място на балкона.

Пресните подправки са мечта почти на всяка жена, която обича да се занимава с приготвянето на вкусни ястия за семейството си. Те се засаждат през ранната пролет и  внасят в дома ви свежест и екзотични аромати през цялото лято. Тъй като това е хит на пазара в момента, можете да си купите семенца заедно със саксията и почвата на достъпни цени. Предлагат се както малки саксии с по един вид подправки, така и по-големи във формата на сандъчета или по-дълбоки с прорези от всички страни, от които по-късно ще излизат зелени подправки. Изборът е голям,  а идеята е добра, тъй като ще имате възможност да се наслаждавате на ароматните стръкчета цяло лято, а зимата няма да се налага да мислите къде ще ги приберете, дали ще има течение в стаята, където са, и дали ще измръзнат.

Ето някои от подправките, които са най-използвани в кухнята и ще ви бъдат най-полезни:

Магданоз: Магданозът се използва широко в българската кухня в салати, супи и основни ястия. Гледа се лесно и когато откъснете стръкчета от него, той сам се възстановява и поникват нови. Ако сте доволни от „реколтата“ си през лятото, можете да нарежете и замразите последните стръкчета от саксията и да ги използвате за готвене и през зимата вместо сушения магданоз от магазина.

Ароматни подправки на балкона

Босилек: Той е невероятен спътник в приготвянето на паста, пица, салати и песто. Освен кулинарските си качества обаче той се ползва и със славата на билка, която прогонва комарите, така че можете да го настаните около прозореца си, за да ги прогонва.

Ароматни подправки на балкона

Копър: Копърът, също както магданозът, се използва често и с удоволствие в приготвянето на различни ястия. Освен в прясно състояние, той също може да бъде замразен и използван през студените месеци.

Ароматни подправки на балкона

Чубрица: Тя е една от най-любимите подправки на българина. Чубрицата обича слънцето и е непретенциозна за отглеждане. След като й се наслаждавате цяло лято, ще можете да я изсушите и да я добавите към запасите от подправки за зимата.

Ароматни подправки на балкона

Салвия: Наречена още градински чай, тази билка е достоен конкурент на така известната лайка в борбата с болното гърло. Поставени в гореща вода листата на салвията отделят приятен лек аромат, напомнящ на мента, но и отличаващ се със свой собствен привкус.

Ароматни подправки на балкона

Мащерка: Тази билка може да се използва освен в приготвянето на някои ястия и като чай, който действа успокояващо.

Ароматни подправки на балкона

Лавандула: Тази ароматна билка носи със себе си повея на слънчев Прованс и ще можете да се наслаждавате на красотата й през летните месеци, а есента можете да я изсушите и да си направите уханен букет за зимата.

Ароматни подправки на балкона