Начало Дом Градина Азалия

Азалия

105 3873

Символ на нежност и красота, азалията от древността е позната на човека като едно от най-кичестите и благородни цветя. Ако имате любим човек, на когото му предстои важно изпитание, подарете му азалия. Според поверието тя ще му донесе късмет и успех.

Азалията се среща в няколко цвята – бял, розов, лилав и червен. Размерът на цветовете също варира и зависи от точния вид азалия. Те могат да бъдат както големи, така и малки, но независимо от това, ако цветето е добре гледано, ще ви се отплати с обилен и дълготраен цъфтеж. При някои видове е възможно дори листата да бъдат изцяло скрити от множеството цветни пъпки.

Родината на това отрупано с цвят растение е далечна Азия. В  дивата природа то се среща свободно растящо на о-в Ява и в Индия, а благодарение на дългогодишните опити за култивиране, можете да го намерите и във всеки магазин за цветя. Подобно на дивата си сестра, стайната азалия предпочита по-хладните температури  (15-18 градуса) и по-високата влажност за въздуха. Поставете я в дъното на стаята, където има достатъчно светлина, но не пряка. Стаите със западно или северно изложение също са подходящи. Почвата, в която вирее азалията, е киселинна, такава е например иглолистна почва или торфът. В магазините за цветя има готови смеси, така че попитайте просто коя е най-подходяща за вашия вид азалия. Поливайте цветето на 2-3 дни в зависимост от сезона, но не прекалявайте. Отстранявайте изсъхналите листенца и цветове на азалията, за да не изсмукват от жизнените й сили и за да не се появят болести в следствие на разлагането на сухите листа.

Азалията е подходяща за подарък заради положителната енергия, която носи, и от нея би излязъл чудесен подарък за Свети валентин или Осми март.

азалия